Retkeily & Patikointi

Tuntsan ja Naruskan kairan vaellusmaastoista ja -reiteistä kiinnostuneille muutama vinkki;

Naruskan, Tuntsan ja Värriön vaellusmaastot ovat vaihtelevan monipuolisia ja varsin antoisia kulkijoille, jotka hakevat luonnon rauhaa tuntureista ja outamaista.

Tunnusomaista maisemaa ovat kuusivaltaiset vaara- ja selkämaat sekä nummimaiset puuttomat katajaa kasvavat tunturien rinteet. Soita ja suojuotteja löytyy vaarojen ja tuntureiden välistä, mistä saavat alkunsa purot ja joet. Tuntsan alue on ylänköä ja sen maisemaa hallitsevat paikoin louhikkoiset tunturinlaet.  Alueen korkeimmalta tunturilta, Sorsatunturi +629m, avautuvat huikeat näkymät laajaan kairaan myös Venäjän puolelle.

WP 20150718 20 14 26 Pro

 

Merkittävämpiä jokivesiä ovat kirkasvetinen Tuntsajoki sekä Värriö- ja Naruskajoki sivuhaaroineen. Seudun suurin järvi on Naruskajärvi. Naruskajoki soveltuu myös melontaan.

 

WP 20150718 18 31 32 Pro2

Naruskajoki

Tuntsan ja Naruskan alueet soveltuvat erinomaisesti retkeilyyn. Aluetta onkin luonnehdittu yhdeksi Euroopan hienoimmista eräretkeilyalueista. Mukavimmin alueeseen tutustuu UKK-reitillä, jonka merkattu hyväkulkuinen polku, pitkospuineen, polveilee mukavasti eri luontotyyppien kautta. Sopiva päivämatka patikkaretkellä on noin parikymmentäkilometriä. Näkemistä on paljon ja toisaalta korkeuserot kuluttavat voimavaroja. Reitin varrella on metsähallituksen ylläpitämiä tulistelu- ja taukopaikkoja sekä muutama yöpymiseen soveltuva kämppä. Takkaselässä on varaustupa ja Härkätunturissa on varaus/autiotupa sekä Murhahaarassa autiotupa.

 

WP 20160618 14 11 26 Pro

Nuoluskurun kota

WP 20160618 18 33 15 Pro

Takkaselän varaustupa MH

Alueen tunturiylängöt, jotka alkavat idässä Sorsatunturin ja Kaunisoivan rinteiltä jatkuen Tuntsa -jokivarteen, ovat hyvin verrattavissa Saariselän ja Käsivarren alueen maisemiin. Etenkin Jäkälätunturien lähes kivettömät kanerva- ja jäkälärinteet tekevät kerta toisensa jälkeen suuren vaikutuksen. Tuntsajoen kupeelta noustessa kohti Härkätunturia näkymää hallitsevat jylhät Värriötunturit. Näiden tuntureiden 1-3 huiput ovat Värriön luonnonpuiston alueella, jossa liikkuminen on kielletty kaikkina vuoden aikoina. Reitti Härkätunturista vie lakimaiden kautta Saijaojan varteen, josta edelleen Tulppioon.

 

Patikkaretki 3.9.2011 029 2

Sorsatunturin rinnettäPatikkaretki 3.9.2011 046 2Patikkaretki 3.9.2011 051 2

 

UKK-reitti on merkitty oranssikärkisillä tolpilla ja oransseilla nelikulmaisilla merkeillä. Naruskajärvi -Tuntsa tieltä alueen UKK- reitille pääsee paikoista; Sorsajoensuu, Auerma-aapa ja Tuntsa.

 

WP 20160620 11 20 24 Pro

UKK - reittiviittoja

UKK reitti Tulppio Naruskajaervi

Tulppio- Naruskajärvi 80 Km ja Tuntsa - Naruskajärvi 50 Km Lataa reittiesite tästä; Tulppio-Naruskajärvi

 Pirunkirkko Naruska-Tuntsa -tien varrella on erikoinen nähtävyys. Rusoteenruskea rapautunut kiviaines kuuluu ultraemäksisiin syväkiviin.

 

P7250009 2

Pirunkirkko Auerma-aavalla

 Lisätietoja vaellusreiteistä ja majoituksista: Kari Kivelä p. 0400 580109

 

 

 

 

 

 

Uutta!

Osta kalastuslupa verkosta!

Voit ostaa viehe- ja verkkolupia nyt myös netistä. Kalastusyhtymä on tehnyt sopimuksen Kalanet Oy:n kanssa, jonka verkko- ja mobiilipalvelusta www.kalakortti.com voit ostaa tarvittavat luvat 24/7-periaatteella. Kalanet Oy perii luvasta toimitusmaksun: vieheluvat 3,5 €/kpl ja verkkoluvat 1-5 merkkiä 5 € ja yli 5 kappaletta 7 €.

www.kalakortti.com

Tee ekoteko!

Istuta oma järvitaimen Naruskaan!

Voit ostaa itsellesi tai yrityksellesi nimikkotaimenia, jotka istutetaan Naruskajärveen, ja seurata virtuaalijärvessä kalojesi vaiheita. Tee oikea ekoteko!

Lue lisää

"Kalasta" hiirellä

Tutustu Virtuaalijärveen!

Virtuaalijärvi näytössä

Siirry Virtuaalijärvelle