12.03.2021

Naruskajärven keväthangilla

Kari uusi kuva 2021

Talvenselkä on vihdoin taittunut Naruskan ja Tuntsan kairoissa, päivisin aurinko kohottaa lämpötilaa yön jäljiltä parhaimmillaan parikymmentä astetta. Mennyt sydäntalvi oli pitkästä aikaa oikein kunnon pakkastalvi. Suvikelejä on ollut tasan yksi, maaliskuun alussa oltiin asteen verran plussan puolella. Lunta on sen sijaan poikkeuksellisen vähän, vain 50–60 cm eli häthätää haaroväliin saakka. Isoja tulvia ei ole odotettavissa, ellei lunta sada oleellisesti lisää tai toukokuun vesisateet muuta tilannetta.

Lumen suhteen tilanne oli vuosi sitten toinen. Lunta oli paikoin reilusti yli metrin, ja minäkin kävin pudottelemassa lumet rakennusten katoilta parikin kertaa talven ja kevään aikana. Toukokuun lämpöaalto sulatti lumet kuitenkin nopeasti ja nosti vedet sekä järvessä että joessa korkealle. Pahimmillaan olivat Ylä-Naruskajoen sillan kansilankut reilusti veden alla. Isoja tulvavahinkoja ei silti tullut. Airoja, tuhtoja ja muuta irtotavaraa mökkiläiset kuitenkin keräilivät metsänreunoista.

Kalojen istutuksiin tulvilla oli vaikutusta, sillä Tuohilampien luonnonravintolammikoissa kasvamassa olleet siiat karkasivat tulvavesien mukana Tuohiojaa myöten Kuolajokeen. Lisähaittaa kasvatuslammikoille tuli myös tulvavesien tuomasta muusta kalasta. Lammikot oli kesän aikana puhdistettava, jotta istutussiian kasvatus voisi jatkua. Siikaa emme saaneet kesän 2020 istutuksiin lainkaan.

Taimenten osalta tilanne oli kaksijakoinen. Isoja pyyntikokoisia taimenia istutuksiin emme edes tavoitelleet, koska poistimme kesäkuulta verkkokalastuskiellon ja vapautimme verkkojen solmuvälin. Rajoitusten poistoa oli mökkiläisten taholta toivottu jo monet kerrat. Näkemyksemme on, ettei isoja taimenistukkaita ole järkevää tuoda järveen, jos ne voidaan istutusviikolla verkottaa suurimmaksi osaksi pois. Istutusparvien hajoaminen ja istukkaiden levittäytyminen järvialueelle ottaa oman aikansa, kun kalat ovat eläneet 6–8 vuotta tiiviissä parvessa kasvatuslaitoksen altaissa.

Pienten taimenistukkaiden osalta ennakoitu istutussuunnitelma koki myös takaiskun. Lupaehtojen mukaisesti käytämme taimenten istutuksiin Yli-Kemin kantaa olevaa taimenta, ja kasvattajana sille toimii Villi Taimen osuuskunta Kemijärven Ketolassa. Kaikki taimenten pienpoikaset, ikäluokat 0+ ja 1v, olivat kuitenkin varattuna Yli-Kemin kalatalousalueen jokivesiin. Kemijärven ja Yli-Kemin kalastusalueiden yhdistymien yhdeksi Yli-Kemin kalatalousalueeksi toi kalavesien hoitotoimintaan sekä kalojen istutustoimintaan uutta puhtia. Sen lisäksi vesivoimayhtiöt tarvitsevat velvoiteperusteisiin istutuksiin omat kalansa. Taimenistukkaille on nyt kysyntää ja Ketolan kalankasvattamon kapasiteetti täydessä käytössä.

Tulevan kesän kalanistutuksiin siikojen saatavuus on hyvä, mutta taimenten osalta eletään niukkuutta. Vielä ei ole täyttä varmuutta saammeko taimenta istutuksiin. Siihen kuitenkin pyrimme, että syksyn alussa voisimme myös taimenta istuttaa.

  

Kalastuslupien hinnat ja rajoitukset pidetään ennallaan eli viime kesän tasolla.

Vieheluvat;
- 60 € /kausi, aikuiset
- 40 € /viikko, aikuiset
- 25 €/kausi, 12–17 vuotiaat
- alle 12 vuotiaat eivät tarvitse lupaa

-        verkkomerkit; Ensimmäinen eli 1.verkkomerkki 35 €, seuraavat 10 €/merkki, max 8 kpl

Verkkoluvalla saa kalastaa järvialueella enintään 31 metriä pitkällä verkolla / merkki (seisova pyydys). Kutakin verkkoa kohden annetaan yksi pyydysmerkki. Verkkomäärä on rajoitettu 8 verkkoa /hlö. Katiska ei tarvitse erillistä lupamerkkiä. Pyydykset tulee merkitä näkyvästi ja kiinnittää niihin luvan yhteydessä annettu pyydysmerkki. Verkkolupa on voimassa kalenterivuoden.

Taimenten alamitta 50 cm ja saalisrajoitus 3 taimenta / vrk.

 Koronaepidemia on sävyttänyt vuoden verran maailmanmenoa. Kaikesta huolimatta Suomi ja suomalaiset ovat pärjänneet asian kanssa koko lailla hyvin. Ulkomaanmatkat ja kokoontumiset kulttuuririentoihin ovat vaihtuneet perhekeskeiseen olemiseen ja yhteiseen tekemiseen. Luonto, luonnossa liikkuminen on selkeästi lisääntynyt ja sitä arvostetaan.  Eikä syyttä! Tervetuloa Naruskan ja Tuntsan kairoihin erälle.

Naruskajärvellä 12.3.2021

Kari Kivelä
puheenjohtaja
Naruska-Kullajärven kalastusyhtymä

Uutta!

Osta kalastuslupa verkosta!

Voit ostaa viehe- ja verkkolupia nyt myös netistä. Kalastusyhtymä on tehnyt sopimuksen Kalanet Oy:n kanssa, jonka verkko- ja mobiilipalvelusta www.kalakortti.com voit ostaa tarvittavat luvat 24/7-periaatteella. Kalanet Oy perii luvasta toimitusmaksun: vieheluvat 3,5 €/kpl ja verkkoluvat 1-5 merkkiä 5 € ja yli 5 kappaletta 7 €.

www.kalakortti.com

Tee ekoteko!

Istuta oma järvitaimen Naruskaan!

Voit ostaa itsellesi tai yrityksellesi nimikkotaimenia, jotka istutetaan Naruskajärveen, ja seurata virtuaalijärvessä kalojesi vaiheita. Tee oikea ekoteko!

Lue lisää

"Kalasta" hiirellä

Tutustu Virtuaalijärveen!

Virtuaalijärvi näytössä

Siirry Virtuaalijärvelle