12.05.2013

Järven rannalta

Kevään tulo on ollut hieman myöhässä Naruskan kairassakin ja niinpä järvi on vielä kauttaaltaan jääkannen alla. Soseista lunta on metsissä paikoin parikymmentäsenttiä, vain joki ja tiet ovat sulana. Kesän merkkejä on kuitenkin ilmassa, västäräkki keikuttelee katonharjalla pyrstöään ja teeret pitävät soidinmenojaan järvenjäällä, eivätkä Lapintiiratkaan malta pysytellä saaressaan enää hiljaa. Joutsenet ja telkät lentelevät jokisuiston ja Kullaojan sulapaikkojen väliä tämän tästä, valmistautuen pesintäpuuhiin.

Tulevaan kesään ja kalastuskauteen valmistautuminen on käynnistynyt myös kalastusyhtymän taholla. Sponsoritaimenten myynti kesän kalanistutuksiin on aloitettu ja tavoitteemme on istuttaa n. 700kg taimenta Naruska-Kullajärven vesistöön. Istutusajankohdat ovat kesäkuu ja lokakuu. Molempiin eriin tulee sekä pyyntikokoista että pienpoikasvaiheessa olevaa taimenta. Tämän mahdollistamiseksi tarvitsemme teidän tukea, hyvät luonnon ja kalastuksen ystävät! Olemalla mukana taimenprojektissamme vaikutat konkreettisesti ja näkyvästi kalakantojen lisäämiseen, ei vain Naruskajärven vaan myös koko Naruskan vesistön alueella.

Käynnistimme järvitaimenprojektimme vuonna 2010. Kuluneen kolmen vuoden aikana palautetuista Carlin -kalamerkkitiedoista on tehty analyysi FM Jyrki Salon toimesta. Artikkeli on mielenkiintoista luettavaa ja taimenet ovat varsikin järvialueen ruoka-apajien äärellä voineet kokolailla hyvin. Eri kantojen välillä on havaittavissa eroja niin kasvunopeuden kuin vaellushalukkuuden suhteen. Kirjoitin aikanaan näkemystä projektimme tavoitteista mm. seuraavasti; ” jokikutuisena kalana taimenistutukset hyödyttävät ja tukevat myös Naruskajoen vesistön taimenkannan elpymistä, mikä onkin kalastusyhtymän isompana tavoitteena.”

Kun katselee Salon kirjoittaman artikkelin yhteydessä olevaa karttaa taimenten liikkumisesta, voi todeta näin käyneen ja toimintamme antaa elämyksiä koko jokivarteen aina Kemijokea myöten. Projektimme alkaa olla koko Itä-Lapin asia. Tämän tulisi herättää alueen matkailu- ja liike-elämän toimijoissa ”vipinää” ja halua olla mukana kehittämässä kalastusmatkailua uudelle tasolle. Savukosken kunnan toimesta tähän on jo havahduttu käynnistelemällä kalastuspoolihanketta muutamaan Kemijoen koskipaikkaan. Artikkeli taimenten merkkipalautuksista löytyy sivujemme ajankohtaista osiosta ja siihen pääset myös tästä; Taimenten merkkipalautuksista

Aktiivinen pyyntikokoisen taimenen istutustoiminta on tuonut kalastajia ja luonnossa liikkujia lisää Naruskan kairaan. Ilo on ollut havaita myös yritysporukoiden ja muiden kala- ja metsästysporukoiden löytäneen oivat eräily- ja rentoutumismahdollisuudet alueeltamme. Se on lisännyt myös opaspalveluiden kysyntää ja senpä tähden kalastusyhtymä on tehnyt yhteistyösopimuksen ammattitaitoisen eräoppaan Marko Rautaparran kanssa. Marko vetää räätälöityjä kala- ja eräretkiä Tuntsan kairoja myöten ja mikäli tämä ei riitä, niin Markon kanssa pääsee erälle Inarille ja aina Norjaan saakka. Tästä moniosaajasta löydät Päivi Harjun kirjoittaman jutun ajankohtaista osiosta, suora linkki; Eräopas on moniosaaja

Olemme koonneet ja tiivistäneet tietopaketin Naruskajärven kalastusasioista, taimenten merkkipalautustiedoista sekä eräopaspalvelusta info / ilmoitusliitteen muotoon. Julkaisemme 15.5.2013 tabloidi kokoisen 4-sivuisen ilmoitusliitteen Oulu lehden ja Lappilainen lehden välissä, painos 169.000kpl. Tämän ovat mahdollistaneet ilmoitusliitteen alueelliset mainostajat. Kiitos yrityksille ja käyttäkäähän mainostajien tuotteita ja tarjoamia palveluja hyödyksi!

Naruskajärvellä toukokuisena sunnuntaina 12.5.2013

Kari Kivelä
puheenjohtaja
Naruska-Kullajärven kalastusyhtymä