Marko-675x220.jpg

09.05.2013

Eräopas on moniosaaja

Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta erä- ja luonto-oppaaksi elokuussa 2012 valmistunut Marko Rautaparta sanoo nauttivansa luonnosta, satoi tai paistoi. Mies vetää kala- ja eräreissuja aina Norjaa myöten. Marko on tehnyt sopimuksen yhteistyöstä myös Naruska-Kullajärven kalastusyhtymän kanssa, jossa hän vetää räätälöityjä kala- ja eräretkiä aina Tuntsan laajoja kairoja myöten.


Ylä-Savosta Sonkajärveltä lähtöisin oleva Marko kertoo harrastaneensa metsästystä ja kalastusta jo pienestä pitäen. Lähinnä miehen sydäntä ovat urheilukalastus- ja metsästys. Myös valokuvaus kuuluu hänen harrastuksiinsa.
Marko Rautaparta muutti perheineen Kemijärvelle 12 vuotta sitten, kun tarjoutui mahdollisuus aloittaa rautakauppiaana. Yhtenä syynä muuttoon miehellä oli kuitenkin kiintymys luontoon ja halu päästä harrastamaan kalastusta ja erävaellusta. Kauppiaana olo oli täysin työllistävää ja harrastuksiin ei jäänyt aikaa lainkaan, joten Marko päätti ottaa uuden askeleen elämässään.Rautakaupan liiketoiminta myytiin ja Rautaparta Oy:n nykyinen toimiala sisältää vakuutus- ja finanssipalveluita sekä erä- ja luonto-opastusta.

Räätälöityjä paketteja

Marko Rautaparta opastaa pienryhmiä erämaaretkillä. Päivän ohjelma koostuu aina asiakkaan toiveiden mukaisesti. Mies hoitaa kaiken tarvittavan reissua varten ryhmäkohtaisia varusteita myöten. Yöpyminen ja ruokailu tapahtuvat myös luonnossa asiakkaan niin halutessa. Eräretkien pituus vaihtelee muutamasta päivästä viikkoon. Ennen matkalle lähtöä varmistetaan asiakkaan terveys ja fyysinen kunto. Myös retki- ja turvallisuussuunnitelma käydään yhdessä läpi ennen matkalle lähtöä.

Rauha ja hiljaisuus ovat nähtävyyksiä

Marko Rautaparran mielestä parhaita hetkiä eräoppaan työssä ovat ne, kun asiakas istahtaa kuuntelemaan erämaan hiljaisuutta ja nauttii kuulemastaan. Myös se tuo hyvän mielen, kun saa asiakkaan innostumaan jostain uudesta jutusta ja se saa hänet palaamaan uudelleen samoille kairoille ja kalapaikoille. Silloin tuntee onnistuneensa työssään. (Päivi Harju)

Yhteystiedot

Marko Rautaparta
puh.+358504141127

marko@rautaparta.fi
info@naruskajarvi.fi