Taimen-675x220.jpg

20.02.2011

Puheenjohtajan terveiset

Sallan Naruskalla on jälleen kerran mitattu huippukireitä pakkasia, perjantai-aamuna 18.2. ilmatieteenlaitoksen viralliset mittarit pysähtyivät -41,8 celsius-asteen lukemiin. Naruskan pakkasennätys on -50,4 astetta tammikuulta 1985, joten siitä nyt hieman jäätiin jälkeen. Erikoista tämän ja viimetalven säätiloissa on suvikelien puuttuminen kokonaan. Marraskuulla alkaneet pakkaskelit ovat jatkuneet keskeytymättä, eikä loppua oikein taida ole näköpiirissä ennen huhtikuuta. Myös lumitilanne on poikennut aikaisemmasta, tammikuulle saakka lunta oli vain 20-30cm ja sen myötä routa on painunut syvälle. Naruskajärven jääkannen vahvuus on 70-80cm, joten jääkairoihin kaivataan kohta jatkovarsia.

Tilastollisesti eri vuosien keskilämpötilat ovat muutaman kymmenysosa-asteen tarkkuudella lähellä toisiaan, eikä merkittäviä poikkeamia esiinny. Tämän perusteella ensikesästä on tulossa tosi lämmin ja sateitakin on lupa odottaa, ellei keskisademäärätilastoihin tule poikkeamaa. Se miten ja minkälaisissa helle- tai sadejaksoissa nämä tilastolliset keskiarvot sitten saavutetaan, ovat vuosittain kansansäätieteilijöiden ennustuksien ja yleisen mielenkiinnon kohteena. Siinäpä se varsinainen taito onkin - tietää viikko tahi jopa päivän tarkkuudella jaksojen pituudet.

Mennyttä ajanjaksoa on aina helppo tilastoida ja siitä kertoa, sitä se on myös Naruskajärven viimekesän kalastusasioiden osalta.

Naruska-Kullajärven kalastusyhtymä aloitti toimintansa vuodenvaihteessa 2010. Keväällä käynnistynyt järvitaimenprojekti - istuta oma järvitaimen - sai hyvän vastaanoton. Onnistuimme "starttivaiheessa" vallan mainiosti ja istutimme järvialueelle yhteensä 800 taimenta. Kaloista 499kpl oli Carlin - kalamerkillä varustettua järvitaimenta ns. sponsoritaimenta, joiden keskipaino oli 1050g. Riista- ja kalatalouden tutkimusyksikköön, RKTL, palautettujen merkkitietojen perusteella Carlin - merkityistä järvitaimenista 129kpl on joutunut varmuudella saaliksi, joko järvialueella 71 % tai läheisillä jokialueilla. Saaliiksi saatujen taimenten pyyntivälinejakauma on vapakalastuksen eduksi 52 %.

Suurimmat istutuskalat painoivat reilut 2kg ja saaliskalojen osalta heittouistimella Kullajärven puolelta 5.7. saatu 1800g painava järvitaimen oli suurin.

Yhtymän kotisivuja ja sen virtuaalijärven kalatietoja on selailtu vuodenaikana reilut 51 000 kertaa, vajaan 10 000 käynnin yhteydessä, kävijöitä on ollut 27 maasta ja Suomen paikkakunnista 147 on kirjautunut kävijätilastorekisteriin.

Tulevana kesänä 2011 jatkamme kalanistutustoimintaa. Tavoitteemme on istuttaa jälleen 500kpl valmiiksi pyyntikokoista n.1kg keskipainoltaan olevaa Carlin - kalamerkillä varustettua järvitaimenta. Lisäksi istutamme pienpoikasvaiheessa olevia taimenia 2000 kpl, ikäluokissa 0+ ja 1 - vuotiaat. Siikaistutukset edellisen vuoden tapaan 500 kpl.

Loistavien kalastusmahdollisuuksien lisäksi Naruskajärvellä on tarjolla ainutlaatuisia elämyksiä retkeilyn ja liikunnan saralla, unohtamatta rentoja illanviettotapahtumia kauniissa järvimaisemissa. Majoitusta niin kala-, kuin muillekin reissuille on tarjolla järvialueen yksityismökeissä ja lähialueen matkailuyrityksissä - Tervetuloa elämyksien ja tapahtumien pariin Naruskajärvelle!


Terveisin
Kari Kivelä

Olemme mukana omalla osastolla toukokuussa 19. - 22.5.2011 järjestettävillä Pohjois-Suomen Erämessuilla, osasto L12, Oulu-halli. Virtuaalijärvi sponsoreineen on näkyvästi esillä osastomme suurella näyttöpäätteellä. Sponsoritaimenten ja kalastuslupamyynnin lisäksi osastollamme on tarjolla kalastukseen ja retkeilyyn liittyviä tuotteita sekä arpajaisia. Jaamme kävijöille pienen tietopaketin Naruskajärven kalastus- ja eräretkeilymahdollisuuksista.

Olemme Pohjois-Suomen Erämessujen yhteistyökumppani ja niinpä logomme linkkeineen löytyy myös messujen kotisivujen yhteistyökumppani sivuilta.

Pohjois-Suomen Erämessut 2011, Oulu
www.eramessut.net